Case study: Foto van kerststuk met lampje

Eind 2020 fotografeerde ik een kerststuk met kerstballen, een glazen bol en een lampje in de studio. Wat er misschien uitziet als een eenvoudige foto is eigenlijk een combinatie van foto’s en photoshop om het juiste effect te bereiken. De kerstbal is namelijk net een spiegel en het lampje wil ik op de foto zien schijnen, maar met de flitsers zal het schijnsel van het lampje niet te zien zijn. In deze case study leg ik aan je uit wat ik heb gedaan om tot dit eindresultaat te komen.

Wanneer ik een foto maak met flitsers wordt de achtergrond mooi wit. Alleen is dan het lampje niet goed te zien en dat is nu juist een belangrijk onderdeel van dit kerststuk. Het schijnsel moet dus duidelijk op de foto komen.

Daarom maak ik nog een tweede foto van het kerststuk waarbij ik geen flitser gebruik. Ik zorg er hierbij voor dat de focus hetzelfde blijft door gebruik te maken van handmatige focus en dat de camera dezelfde positie heeft als bij de eerste foto met flitsers.

Ook stel ik een langzamere sluitertijd in, om veel van het licht van het schijnsel ‘op te vangen’. Het resultaat van die foto zie je hieronder.

De donkere foto zet ik over de lichte foto in Photoshop. Vervolgens stel ik de dekking van de donkere foto in op 35% en kies ik voor de blending mode: Lineair doordrukken. Hierdoor zie je het schijnsel van de lamp over de lichte foto heen.

Alleen is de foto nu nog een stuk donkerder en hebben we geen witte achtergrond meer. Ik wil eigenlijk alleen het gedeelte van het schijnsel over de lichte foto heen leggen. Daarom maak ik een masker waarbij alleen dat deel zichtbaar blijft. Dat zie je op de volgende foto.

Het schijnsel zit nu in de foto en het is tijd om een aantal details op te poetsen. Als eerste maak ik enkele schaduwen in de achtergrond van de foto lichter. Ook zorg ik dat de randen waar nodig nog iets witter zijn. Aan de rechterkant was het nog een tikkeltje grijs.

Als je goed kijkt naar de spiegelende kerstbal dan kan je daar een flitser, de muur en het plafond van de studio in zien (zie de foto hieronder). Dat vind ik storend dus hier ga ik wat wegpoetsen.

Hiervoor ga ik met brushes, de kloonstempel en heel veel laagjes aan de slag om de weerspiegeling rustig te maken. Het resultaat zie je op de foto hierboven.

Op het eindresultaat van de foto zie je dat het schijnsel goed en is de reflectie in de ballen niet storend.

Een foto met reflectie en/of licht is lastiger om te fotograferen dan een andere productfoto. Ik hou er wel van. Het geeft mij als fotograaf extra uitdaging om het resultaat te bereiken dat ik voor ogen heb.

Wil jij je producten ook mooi op de foto krijgen? Stuur me een bericht om te kijken wat er mogelijk is.