Case study: Verbeterde gebruikerservaring pasfoto hokje

Pasgeleden heb ik mijn nieuwe rijbewijs aangevraagd. Bij zo’n aanvraag moet je, net als bij een paspoort of ander identiteitsbewijs van die hele gezellige pasfoto’s laten maken waar je vooral niet al te blij op mag kijken.

De laatste serie van dat soort pasfoto’s waren ouder dan 6 maanden dus voor mijn aanvraag ben ik eerst het pasfotohokje bij ons op het gemeentehuis ingedoken.

Om de pasfoto goed in te stellen moet je op het touch screen met een knop naar boven en naar beneden een gemarkeerd gedeelte op het scherm precies over je ogen laten vallen. De manier waarop dit was geïmplementeerd bracht mij echter heel erg in verwarring.

De twee lijnen stonden te hoog, dus ik dacht met de knop waar de pijl naar beneden op stond de instellingen goed te kunnen zetten. Maar niets was minder waar… Ik drukte op de knop en er gebeurde helemaal niets. Nou ja, de knop veranderde wel even van kleur, dus ik wist dat ik hem had ingedrukt, maar de lijnen bewogen niet.

Vreemd. De andere knop eens proberen dan… Oh nu gaan de lijnen omhoog! Wat een onlogische gebruikersinterface. Een pijl omhoog om iets omlaag te laten bewegen…

In deze video laat ik de werking van het apparaat zien. Daarna laat ik zien wat ik zou verbeteren om de gebruikerservaring logischer en dus prettiger te maken.

Door een stuk referentie toe te voegen aan de knoppen in de vorm van het fotogebied, de camera en de positie van de lijnen wordt in één oogopslag duidelijk dat de knop naar boven gebruikt moet worden om de camera goed in te stellen.

Wanneer er niet goed nagedacht wordt over de interface van een apparaat, app of een website kan dit gebruikers heel erg in verwarring brengen of irritatie opwekken. In het geval van dit pasfoto hokje had ik geen andere keus dan er gebruik van maken. Maar als ik gewoon voor de lol een foto had willen maken was ik waarschijnlijk weggelopen. Weg klant. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een goede gebruikerservaring is erg belangrijk om klanten aan je te binden. Zeker als het de plaats is waar iets moet worden aangeschaft zoals in een app of op een website. Is de gebruikerservaring voor jouw potentiële klanten in orde?