Als ondernemer ontkom je er bijna niet aan om een eigen website te hebben. Online vindbaar zijn voor potentiële klanten is ontzettend belangrijk. Wanneer je teksten schrijft voor je website wil je graag dat ze je bezoeker pakken en de informatie goed overbrengen. De aandacht van de lezer vasthouden is hierbij essentieel.
Dit kan je bereiken door een tekst niet te lang te maken, op te delen in alinea’s en koppen en subkoppen te gebruiken. In deze post vertel ik je meer over koppen en waarom ze zo belangrijk zijn.
Koppen maken lezen makkelijker
Scannend lezen
Wanneer jij als bezoeker op een webpagina terecht komt ben je op zoek naar bepaalde informatie. Om die informatie te vinden wordt de tekst vaak snel gescand met de ogen: Je scrollt de pagina door en leest de koppen en meest opvallende teksten. Pas wanneer je het idee hebt dat jouw antwoord in de tekst staat ga je de rest van de tekst lezen.
Bij het schrijven van een tekst kan je hier rekening mee houden door de tekst in alinea’s op te delen en titels (koppen) en subtitels (subkoppen) te bedenken.
Aantrekkelijk om te lezen dankzij titels
Een stuk tekst dat onderbroken wordt door verschillende titels is een stuk aantrekkelijker om te lezen. Het oogt minder overweldigend, het voelt behapbaar om de tekst te lezen.
Als de bezoeker jouw tekst er aantrekkelijk uit vind zien is de kans een stuk groter dat de tekst daadwerkelijk gelezen wordt.
Koppen geven structuur
De hoofdkop
Op het internet zijn er een aantal regels voor koppen. Een webpagina moet één hoofdkop bevatten. Dit is de belangrijkste kop. Deze kop staat over het algemeen bovenaan de pagina en valt goed op. Vaak heet deze kop in je CMS (content management systeem, waar je je websiteteksten in bewerkt) Kop 1 of H1 of paginatitel.
Voor deze kop bedenk je een zin die vertelt waar de pagina over gaat. Ook probeer je hem zo te maken dat hij de lezer verleid om verder te lezen: een pakkende kop.
Niveau’s van subkoppen
Koppen geven structuur aan de pagina door hierarchie, een bepaalde volgorde. Onder een hoofdkop (H1) vallen subkoppen die verschillende niveau’s hebben. De eerste subkop na een H1 is altijd een H2 of kop 2 (dit kan anders heten in je CMS).
Vaak zijn de meeste koppen op een webpagina van het niveau H2. Als je een stuk tekst schrijft dat onder de H2 valt en je wilt die tekst ook opdelen met koppen dan kies je een kop van het volgende niveau, namelijk H3 of kop 3. Zo kan je helemaal naar H6 of kop 6. Maar voor de meeste websites is dat een veel te diepe structuur. Vaak kom je niet verder dan kop 3 of 4.
Let op: het is de bedoeling dat je bij het gebruik van subkoppen altijd 1 stapje per keer op de ladder ‘daalt’. Als de vorige kop H2 is, gebruik je voor een subkop daarvan H3. Je gaat niet gelijk naar H4, H5 of H6 en slaat dus geen niveau over.
Koppen zorgen dat je de tekst sneller begrijpt
Door de juiste koppen en subkoppen te gebruiken in je tekst begrijp je welke tekst waarbij hoort en kan je hem sneller lezen. Je kan het een beetje zien als een kast met planken en bakjes op de planken.
Koppen zijn als een kast met planken.
Als je kast geen planken zou hebben zou alle inhoud op de grond liggen. Lastig te zien wat er allemaal ligt en hoe je hetgeen je zoekt eruit kan halen.
Voeg je planken toe, dan kan je spullen die bij elkaar horen op de juiste planken leggen. Maar wordt zo’n plank te vol, dan kan je er alsnog niet makkelijk dingen vinden. Zet bakjes op de planken en verdeel de spullen daar in. Nu wordt het een stuk overzichtelijker!
Als ik je vraag in onderstaande afbeelding hoeveel potloden er zijn en welke kleur het kleinste pakketje heeft moet je óf de afbeelding heel goed bestuderen óf de tekst goed gaan lezen om antwoord te geven. Kijk je naar de tweede afbeelding dan kan je het antwoord een stuk sneller geven.


Koppen maken je website beter vindbaar
Ik denk dat het wel duidelijk is waarom jij en je bezoeker liever een tekst met koppen lezen. Maar ook zoekmachines lezen liever teksten met koppen.
De waarde van inhoud op de pagina
De kopniveau’s waar ik het net over had geven een bepaalde waarde aan de zin die erin staat. Tekst in de hoofdkop wordt gezien als de belangrijkste tekst op de pagina. Tekst in de koppen van niveau 2 (dus H2 of kop 2) komen daarna, dan kop 3, kop 4 enzovoorts. Tekst in een ‘gewone’ alinea komt pas na al deze koppen.
Zoekmachineoptimalisatie met titels op je pagina
Wanneer je je website beter vindbaar wilt maken op een bepaald woord helpt het dus om dat woord en synoniemen van dat woord te gebruiken in de koppen op je website. De zoekmachine zal begrijpen dat dit een belangrijk onderwerp is voor deze pagina omdat het onderwerp in koppen en de gewone tekst voor komt.
Let op: Ga geen koppen vol met trefwoorden stoppen. Dat is een methode die wordt afgestraft en je juist géén betere vindbaarheid oplevert. Zoekmachines willen waardevolle antwoorden geven aan de bezoeker. Een prettig leesbare tekst is daar heel belangrijk voor.

Koppen maken je website toegankelijker
De meeste mensen kunnen websites bekijken door ernaar te kijken met hun ogen. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Websites voorlezen met een schermlezer
Wanneer je blind of slechtziend bent kan je webpagina’s bekijken met een speciaal programma dat opleest wat er op de pagina staat. In dit programma kan je alle koppen laten oplezen. Hierdoor kan je snel bepalen of je op de juiste pagina met de goede informatie terecht bent gekomen.
Die koppenstructuur is daar essentieel voor. Bij gebrek aan koppen heb je geen idee wat je voor inhoud op de pagina kunt verwachten. Als er een goed aantal subkoppen in de pagina aanwezig is kan je hier wel een beeld van vormen zonder alles voor te laten lezen.
Ten slotte
Natuurlijk is de titel niet het enige dat teksten op je website goed leesbaar maakt. Er zijn nog andere elementen die hieraan kunnen bijdragen. Denk aan een (genummerde of ongenummerde) lijst, dikgedrukte tekst of, een blockquote.
De manier waarop je je zinnen opbouwt en de lengte van de tekst dragen hier ook aan bij. Maak je website prettig leesbaar, toegankelijk én beter vindbaar door jouw teksten te voorzien van koppen én bedenk welke andere opmaak er nog meer aan kan bijdragen.
Verder lezen
Wil je de inhoud van je website naar een hoger niveau tillen? Misschien heb je ook iets aan deze artikelen: