De beste websites met goede gratis stockfoto’s

Ken je dat? Je bent een artikel aan het schrijven voor je website, of je hebt een leuke post bedacht voor social media en nu moet er beeld bij. Want beeld spreekt meer aan dan tekst, toch? Maar je hebt niet echt een mooie foto die erbij past…

Stockfoto to the rescue!

In dat geval kan je gebruik maken van stockfoto’s. Wat? Stockfoto’s zijn foto’s die te koop zijn op websites, beeldbanken genoemd. Hier staan duizenden foto’s waarvan je tegen een klein bedrag de rechten kan kopen om de foto te mogen gebruiken op (bijvoorbeeld) je website. Naast de beeldbanken met betaalde foto’s heb je ook websites waar je terecht kunt voor gratis stockfoto’s, soms zonder tegenprestatie, soms met naam en bronvermelding.

Zelf maak ik ook gebruik van stockfoto’s, bijvoorbeeld om schermafbeeldingen op een telefoon of computer te laten zien. Dat ziet er net een beetje ‘echter’ uit dan een platte schermafbeelding.

Mijn favoriete websites met gratis stock foto's

Er bestaan veel websites die gratis stockfoto’s aanbieden, alleen niet alle websites bieden foto’s van goede kwaliteit. Ik heb de websites verzameld waar ik vaak goede foto’s vind voor mijn projecten.

Pexels

Mijn absolute nummer één is Pexels. Op deze website zijn heel veel foto’s te vinden, meestal van goede kwaliteit en ook over heel veel verschillende onderwerpen. Er is ook veel mooi videomateriaal beschikbaar. Bij iedere foto staat duidelijk vermeld onder welke voorwaarde de foto gebruikt mag worden. In de meeste gevallen is dit ‘Free to use’ waarbij de foto zowel privé als commercieel gebruikt mag worden en het niet verplicht is om de naam van de fotograaf te vermelden. Natuurlijk wordt dit wel op prijs gesteld.

Unsplash

Op Unsplash zijn ook heel veel mooie foto’s te vinden. Op deze website vind ik het ook heel fijn dat er veel categorieën direct uit het menu te kiezen zijn. Zo ben je bijvoorbeeld binnen één klik bij textures en patterns.
Alle foto’s op deze website zijn te gebruiken onder de Unsplash license. Dit komt op hetzelfde neer als de free to use license van Pexels.

Burst

Als ik op voorgaande websites nog geen geschikte foto gevonden heb kan ik op Burst terecht. Ik moet erbij zeggen dat ik meestal al geslaagd ben op een van de andere websites, maar ook hier staan mooie foto’s op welke gebruikt mogen worden onder dezelfde voorwaarden als hiervoor genoemd.

Overige gratis stockfoto websites

Op deze websites zijn ook veel gratis stockfoto’s te vinden. De kwaliteit van de foto’s op deze website is wel wat wisselender, of het aanbod is heel specifiek. Voor mij is dit dan ook meestal niet de plaats waar ik begin met zoeken, maar soms kom je hier toch net tot dat resultaat dat je zocht.

De 'maar' bij het gebruik van stockfoto's

Een kanttekening bij stockfoto’s is dat de foto’s door iedereen te gebruiken zijn. De door jou gekozen foto kan dus op nog 500 andere websites en social media kanalen staan. Ook zal je er geen persoonlijke uitstraling mee kunnen creeëren, jouw bedrijf staat immers niet op de foto. Als je met jouw bedrijf gebruik wilt maken van unieke foto’s kan je beter zelf aan de slag of een fotoshoot inplannen met een fotograaf. Het gebruik van stockfoto’s kan een mooie aanvulling zijn op zelfgecreëerd beeldmateriaal.