De perfecte introductie op Instagram: zó maak je een pinned post banner

Op Instagram heb je tegenwoordig de mogelijkheid om drie posts vast te zetten op je profiel. Wanneer iemand jouw profiel bezoekt is dit één van de eerste en meest opvallende dingen die te zien zijn, naast je profielfoto en bio. Een uitgelezen plek om jezelf of je bedrijf te introduceren!

Je kan er natuurlijk voor kiezen om drie leuke posts uit de feed te kiezen en deze bovenaan te pinnen. Prima oplossing als je er verder niet echt moeite in wilt steken. Waarschijnlijk springen deze drie posts er niet echt uit aangezien ze overal in je feed zouden kunnen staan.

Om een echt opvallende introductie te maken die er gelijk uitspringt kan je beter een pinned post banner maken.

Wat is een pinned post banner?

Het klinkt super fancy maar eigenlijk is het niet meer dan een langwerpige afbeelding die je in drie stukken hakt en als drie losse posts op je instagram profiel zet. Als je hier een beetje design skills op los laat kan je er een hele mooie opvallende banner van maken.

De truc is om wat elementen over de grenzen van de afbeeldingen door te laten lopen zodat de afbeeldingen duidelijk als een puzzeltje bij elkaar horen. Je oog zal er dan sneller op vallen en aangetrokken worden om alle drie de posts te bekijken omdat ze samen één geheel zijn. Als je er ook de kleuren en het lettertype van je huisstijl in verwerkt is hij helemaal herkenbaar.

Klinkt leuk maar hoe maak je dan zo'n banner?

Je kan een banner maken in een programma als Photoshop of een online tool zoals Canva. Als je zelf geen ontwerper bent raad ik Canva aan. Je kan hier op een zeer gebruiksvriendelijke manier mooie afbeeldingen in maken. Er zijn templates beschikbaar en ook heel veel vormen en illustraties die je in je ontwerp kunt zetten. Om het je gemakkelijk te maken heb ik een basistemplate voor de pinned post banner gemaakt, en heb je geen kaas gegeten van ontwerpen maken in Canva, dan heb ik ook 5 kant en klare tempates waar je uit kunt kiezen.

Het ontwerp van mijn pinned post banner in Canva.

Zelf een pinned post banner voor Instagram ontwerpen

Open de canva template die ik voor je heb gemaakt. In de template vind je een afbeelding met de afmetingen van 3240 pixels breed en 1080 pixels hoog. Ik heb een aantal hulplijnen toegevoegd in de template, namelijk de randen van de afbeeldingen zoals ze straks uitgesneden worden (de donkergrijze lijnen) en het midden van deze drie afbeeldingen (de lichtgrijze lijnen).

Maak jouw eigen ontwerp in deze template. Verwijder de hulplijnen als je ze niet meer nodig hebt.

De gratis kant en klare templates voor een instagram pinned post banner. Rechtsonder zie je de lege template waarmee je zelf kunt ontwerpen.

Een pinned post banner maken met kant en klare template

Ik heb vijf verschillende templates ontworpen die je mag gebruiken voor jouw Instagram banner! Open het sjabloon van de templates en kies welk van de ontwerpen jij wilt gebruiken.

Het enige dat je bij deze onwerpen hoeft te doen is het aanpassen van de tekst en kleuren, en foto’s toevoegen.

De banner op Instagram zetten

Om de banner op Instagram te zetten moeten er nog een aantal dingen gebeuren. Natuurlijk moet je de afbeelding downloaden, en hij moet in drie losse afbeeldingen gesneden worden. Ik leg het stap voor stap uit:

Download de afbeelding: Klik rechtsboven op Share / Deel of het icoon rechtsboven in de app. Kies dan voor Downloaden. Hier staan de instellingen als het goed is zoals in de afbeelding: opslaan als PNG. Als je één van de kant en klare templates gebruikt, check dan of je de juiste pagina download. Klik ten slotte op de knop Download onderin het kader (zie afbeeldingen hieronder).

De afbeelding splitsen

De afbeelding is nu opgeslagen op je computer of telefoon, en moet nog worden gesplitst in drie losse afbeeldingen. Ga hiervoor naar deze online tool.

Upload je afbeelding, zorg dat de instelling op 3 kolommenstaat en klik op Split Image. Nu kan je de drie losse afbeeldingen downloaden.

Deze stappen zie je ook in onderstaande afbeeldingen.

Posts op Instagram plaatsen en vastzetten

De losse afbeeldingen zijn klaar om te posten op Instagram. Vergeet niet om een goede tekst en hashtags bij je bericht te zetten om je bereik te vergroten!

Als je de meest rechter afbeelding als eerste post, daarna de middelste en als laatste de linker afbeelding blijft je banner ook wanneer je hem losmaakt van de pinned posities in de goede volgorde staan.

Nadat je ze gepost hebt, open je als eerste de post die rechts moet komen. Daar klik je op de drie puntjes rechtsboven. en kies je de optie Vastzetten op profiel.

Dit herhaal je voor de middelste post en als laatste voor de linker post. Zo komen ze in de goede volgorde op je profiel.

Zie de afbeeldingen hieronder.

Klik op de drie puntjes rechtsboven bij de post die je wilt pinnen.
Kies Vastzetten op je profiel
Zet de posts in deze volgorde vast: Eerst de post die rechts moet komen, dan de post die in het midden moet komen en ten slotte de post die links moet komen.

Zo, nu heb jij ook een mooie en herkenbare banner op je Instagram profiel. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en jij je social media account weer een stukje professioneler hebt kunnen maken.

Wil je nog een stapje verder met je Instagram account? Misschien heb je ook iets aan deze artikelen: