Help! Mijn Google Maps kaartje werkt niet meer!

Als je dit bericht leest is de kans groot dat jij het pasgeleden hebt ontdekt: Er is iets veranderd aan Google Maps en daarom werkt het kaartje op je website niet meer.

Is Google Maps dan niet meer gratis te gebruiken?

Ja en nee. Google rekent een bedrag per keer dat het kaartje getoond wordt op je website. De eerste 200 dollar aan ‘views per maand’ is nog wel gratis.  Voor de meeste websites is dit bedrag ruim en zal je er niet snel overheen gaan.

Om te kunnen meten hoe vaak het kaartje op je website getoond wordt kan je het kaartje alleen nog tonen met een speciale code: een API key. Deze code kan je aanvragen bij Google. Wel ben je altijd verplicht om je creditcard gegevens op te geven aan Google om zo’n code te krijgen. Wanneer je namelijk wel over de 200 dollar aan tegoed heen bent wil Google automatisch het verschuldigde bedrag kunnen afschrijven. Je kunt niet instellen dat je nooit over de grens van 200 dollar per maand heen wil gaan (en dat dan bijvoorbeeld het kaartje niet meer zou werken).

Het is dus aan jou of het goed voelt om dit ‘risico’ op extra kosten te nemen en je nog steeds Google Maps op je website wilt gebruiken.

Zijn er ook alternatieven?

Zeker, die zijn er! Het is nog wel mogelijk om Google maps in een iFrame op je website te plaatsen. Voor deze methode heb je geen API key en ook geen creditcard nodig. Wel moet hij goed in je website thema toegevoegd worden omdat een iframe vanuit de standaard code niet meeschaalt op verschillende schermgroottes. Vraag hiernaar bij je website beheerder. Daarnaast kan je ook gebruik maken van Open Street Maps, een gratis open source alternatief voor Google Maps.