Link(s) in bio

Als je Instagram inzet voor jouw bedrijf wil je niet alleen dat mensen jouw Instagram account volgen, het is ook de bedoeling dat ze jouw website gaan bezoeken. Op Instagram heb je, zolang jouw account minder dan 10.000 volgers heeft, maar één mogelijkheid om een link te plaatsen: de link in de bio.

Vaak zie je bij een post: zie de link in bio. De link wordt dan aangepast zodat deze de link voor de laatste post bevat. Het grote nadeel hiervan is dat wanneer een volger een oude(re) post bekijkt hij of zij nooit meer de link die bij die post hoorde kan vinden (de link in bio is immers aangepast naar de nieuwe link die bij de laatste post hoort). Niet handig.

Is hier een oplossing voor? Jazeker. Veel gebruikers hebben inmiddels Linktree ontdekt. Via Linktree kan je een pagina aanmaken waar je een lijstje van links op kunt zetten. In je bio zet je vervolgens de link naar jouw Linktree pagina neer en daar kunnen jouw volgers dus de links van jouw posts terugvinden.

Linktree is niet de ideale oplossing

Op zich is het een aardige oplossing. Maar hij is niet ideaal.
Jouw merk moet herkenbaar zijn en dat uit zich onder andere in de huisstijl die je gebruikt op je visitekaartjes, flyers, website, je Instagram account en alle andere plaatsen waar jouw klanten je tegenkomen.

De Linktree pagina kan je niet opmaken in jouw eigen huisstijl, en valt daardoor nogal buiten de boot als jij je best doet om je website en social media kanalen qua stijl op elkaar aan te laten sluiten. Sterker nog: niet jouw logo maar dat van Linktree staat op de pagina! Dat is zonde.

Daarnaast stuur je jouw volgers dus naar Linktree in plaats van naar jouw website. Deze bezoekers kan je niet meten want je hebt geen inzicht in de statistieken van Linktree. Niet zo handig. Ten slotte staat de Linktree link in je bio, terwijl hier het adres van jouw eigen website zichtbaar zou kunnen zijn. Een gemiste kans. Ik raad het gebruik van Linktree daarom af.

Als ik Linktree niet moet gebruiken, wat dan wel?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: Je eigen website! Maak een pagina op je website waar je de lijst van links die bij je laatste Instagram posts horen op zet en plaats de link naar deze pagina in je bio. Je website is al in de stijl opgemaakt die bij jouw bedrijf past dus er is geen stijlbreuk als een volger deze pagina bezoekt. Bijkomend voordeel is dat je geen apart account nodig hebt op de Linktree website (minder accounts, minder wachtwoorden om te onthouden, altijd fijn!).

Voor mijn eigen Instagram bio link heb ik ook een custom pagina gemaakt. Waar Linktree je alleen de optie geeft om een lijstje van links te tonen heb ik deze pagina helemaal in mijn huisstijl kunnen doorvoeren, en qua opmaak een stuk interessanter gemaakt door het gebruik van blokken met en zonder afbeeldingen.

Wil je zelf ook zo’n eigen linkpagina maken? Laat je inspireren en neem een kijkje op mijn linkpagina!