Zo maak je in een handomdraai een slideshow filmpje met Canva

Filmpjes scoren goed op social media, vaak worden posts met filmpjes beter bekeken dan een post met alleen tekst of een afbeelding. Daarnaast is het op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn niet mogelijk om een afbeeldingen galerij te posten, terwijl je wel behoefte hebt aan meerdere afbeeldingen om je verhaal mee te vertellen. Gelukkig kan je heel gemakkelijk een slideshow filmpje maken van een aantal foto’s of slides. Ik leg je uit hoe je dit doet.

Met Canva kan je zelf gemakkelijk mooie afbeeldingen maken voor je website en social media. Ook kan je er presentaties en opgemaakte documenten maken. Maar ook voor een simpel filmpje is Canva een hele handige tool. Je hoeft hiervoor geen volleerd video-editor te zijn en het kost ook niet veel tijd.

Op Instagram gebruik ik regelmatig de carrousel post, waar je met maximaal 10 afbeeldingen een soort galerij kan maken. Op Facebook en LinkedIn heb je deze mogelijkheid niet. Daarom maak ik daarvoor dan meestal een filmpje waar de afbeeldingen achter elkaar langs komen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer plaatsen te bedenken waar je een filmpje kan inzetten; op je website, op youtube, twitter, pinterest of juist ook op instagram.

Hoe maak je een simpel slideshow filmpje in Canva?

Wanneer je bent ingelogd in Canva kies je voor Create a Design (de paarse knop rechtsboven) en zoek je op Slideshow / Video (in NL) (1 in de afbeelding hierboven). en kies je de voorinstelling Slideshow video (je krijgt dan een video in het formaat 1920×1080), of zoals ik doe, klik je op Custom Size / Aangepast formaat (2). Met custom size kan je zelf bepalen welke afmetingen je video wordt en kan je dus ook een vierkante video maken. Dit is ideaal als je de slides ook als losse afbeeldingen voor instagram wil downloaden om er daar een galerij mee te maken.

In de Canva App op je telefoon klik je op de ronde knop met +, rechtsonder in je scherm en doorloop je dezelfde stappen.

Vul vervolgens de afmetingen in van het filmpje dat je wilt maken (1 in de afbeelding hierboven) en klik op Create new design / Nieuw ontwerp maken.

De interface wanneer je een custom size bestand maakt.

De pagina opent met een lege slide. Maak hier jouw ontwerp of, als je een bestaande afbeelding wilt gebruiken, upload de afbeelding en plaats hem op de slide (1 in de afbeelding hierboven).

In de balk boven de slide kan je bij de instellingen aan de linkerkant de tijdsduur van de slide instellen (2). Zo lang zal de slide in beeld blijven voor de volgende slide getoond wordt. Dit is per slide in te stellen.

Voeg vervolgens nog een slide toe met de knop + add page (3) of kopieer de eerste slide met het knopje rechtsboven de slide.

In de app op je telefoon kan de tijdsduur worden ingesteld in het menu onderaan, dat krijg je te zien wanneer je op de slide klikt. Scroll naar links in het menu tot je het icoontje met de stopwatch tegenkomt. Een nieuwe slide toevoegen doe je daar met de paarse + knop linksonder.

Let op: Gek genoeg krijg je een iets andere pagina te zien wanneer je niet voor een aangepast formaat hebt gekozen. Maar de timer per pagina en het toevoegen van pagina’s werkt daar net zo.

Maak deze nieuwe slide op en stel hier ook de tijdsduur in. Maak net zoveel nieuwe slides als je nodig hebt.

Wanneer je alle slides voor je filmpje hebt gemaakt is het tijd om te exporteren en de slideshow op te slaan als filmpje. Klik op de knop Download, rechtsboven en stel het volgende in: File type: MP4, Select pages: All pages. Klik dan op de paarse Download knop en je filmpje wordt opgeslagen op je computer.

Wil je de slides ook als losse afbeeldingen downloaden? Kies dan bij de download opties ook voor Download as PNG, all pages.

In de app op je telefoon kan je de video opslaan met de knop in het menu rechtsboven. De knop met het pijltje dat uit een bakje omhoog wijst.

Ik hoop dat je met deze tutorial zelf aan de slag kan om simpele filmpjes te gaan maken. Heb jij al eens geëxperimenteerd met video’s op je social media kanalen?