Website voor Mikxs Website met toegankelijkheid als aandachtspunt

De klant

Mikxs helpt musea en culturele instellingen om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Dit door middel van advies, workshops, trainingen en projectondersteuning, en het initiatief Toegankelijk Museum.

Elvera en haar team helpen musea met het bedenken en ontwikkelen van speciale kunstbelevingen, bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking. Denk bijvoorbeeld aan een 3d print waar je aan mag voelen of een rondleiding met gids die je tastbare objecten geeft die voorkomen op een schilderij.

Het werk

Met de bestaande kleurige huisstijl heb ik een creatief ontwerp gemaakt dat aansluit bij de doelgroep; medewerkers van musea. De website heb ik gebouwd in WordPress met flexibel blokkensysteem.

Een belangrijk aandachtspunt bij deze website is de toegankelijkheid. Want hoewel de directe doelgroep van de website niet per definitie uit mensen met een visuele of auditieve beperking bestaat is het natuurlijk wel belangrijk dat de website goed te gebruiken is voor iedereen. Ook als je een website niet kunt ‘zien’ moet deze duidelijk zijn in gebruik en de informatie goed te vinden zijn.

Bekijk de website: mikxs.nl

Ontwerp op maat

Het ontwerp is op maat gemaakt en gaat uit van het kleurige logo, lettertype en een verfstreep die al als herkenbare elementen gebruikt werden. In het ontwerp komen meerdere verfstrepen en verfvlekken terug in de kleuren van het logo. Met speels geplaatste afbeeldingen worden de webpagina’s creatief en afwisselend.

Website screenshots van Mikxs.nl homepagina op laptop, tablet en telefoon

Flexibele contentblokken voor de webpagina’s

Iedere pagina van de website kan worden opgebouwd met content blokken die verschillende opmaak opties hebben. Zo kan je bijvoorbeeld spelen met de verfvlekken, de kleuren instellen en kiezen of er 1, 2, 3 of geen foto’s in de header zitten. Hierdoor kunnen de pagina’s zelf worden ingericht.

Website screenshots van Mikxs.nl wat mikxs doet pagina op laptop, tablet en telefoon

Specifieke contentblokken

Naast blokken die op iedere pagina gebruikt kunnen worden maakte ik ook een aantal specifieke blokken. Een voorbeeld hiervan is het Dienst blok waar met een vaste structuur een workshop/training gepresenteerd kan worden. Er kan een icoon gekozen worden, een beschrijving, praktische informatie en een foto of een aantal relevante projecten worden toegevoegd.

Website screenshots van workshop blok op laptop, tablet en telefoon

Toegankelijke website

Standaard heb ik al een aantal dingen in de basis van alle websites die ik bouw zitten die heel belangrijk zijn voor de toegankelijkheid, zoals goede focus styling. Daar heb ik bij deze website extra rekening mee gehouden in het ontwerp en hebben we bij deze website ook nog de videospeler van Scribit.pro toegevoegd, waardoor video’s met goede audiodescriptie (vertellend beschrijven wat je ziet op beeld), een tekstuele beschrijving van de video en ondertiteling kunnen worden bekeken.

Screenshot van de website met scribit.pro speler.

Hulpbalk toegankelijkheid

Een andere toevoeging voor de toegankelijkheid is een speciale zijbalk waarin de lettergrootte, het lettertype, de kleuren en animaties in aan te passen zijn. Hiermee kan het contrast bijvoorbeeld nog extra groot gemaakt worden.

Website screenshot van Mikxs.nl over mikxs pagina met toegankelijke hulpbalk opgengeklapt